Hírek

2013.05.29. 14:06

A megyei kórház szemészetén sincs már bentalvós ügyelet

Hétvégén és ünnepnapokon csak 9 és 11 óra között áll rendelkezésre orvos az egerszegi szemészeti ügyeleten, egyéb időszakokban a kiképzett nővérrel találkoznak a betegek.

Magyar Hajnalka

Nagykanizsai betegek panasza nyomán számoltunk be nemrégiben arról, hogy az akut szemészeti problémával küzdő betegek ellátása ügyeleti időben csak Zalaegerszegen biztosított. Kanizsai olvasónk azt nehezményezte, hogy péntek este gyulladásos szemfájdalmával Egerszegre irányították. Dr. Brünner Szilveszter, a kanizsai kórház főigazgatója előző cikkünkben rámutatott, ennek oka, hogy a tavalyi struktúraváltás nyomán kórházukban megszűnt a szemészeti fekvőbeteg ellátás, így nem kell ügyeletet biztosítaniuk, s finanszírozást sem kapnak e célra.

Dr. Szalczer Lajos, a Zala Megyei Kórház szemészetének osztályvezető főorvosa újabb részletekkel szolgált a témában. Kiemelte, első lépésként a kanizsai sürgősségi osztályt ajánlaná a betegeknek, hátha ott is orvosolni tudják gondjukat. Annál is inkább, mivel a pózvai szemészeten is csak bizonyos időszakokban biztosított a szakorvos.

- Hétköznap esténként 19 óráig, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon pedig 9 órától 11 óráig fogadja a betegeket a készenléti ügyeletes szakorvos az osztályon, egyéb időpontokban a nővérek veszik fel a panaszokat - kezd a részletekbe. Az Egerszegre érkező betegeknek érdemes tehát figyelniük az időpontra, ellenkező esetben fennáll az esélye, hogy potyára utaznak, s másnap jöhetnek újra.

- Természetesen az sem marad segítség nélkül, aki a nővérrel találkozik - folytatja dr. Szalczer Lajos. - Kollégáink alapos oktatásban részesültek, el tudják dönteni, melyek azok a szembetegségek, amelyek sürgős ellátást igényelnek. Ha ilyennel találkoznak, riasztják a készenléti orvost.

A szakember beavat bennünket, mely kórképek minősülnek sürgősnek, s melyek nem.

Nem kell riasztania az ügyeletes orvost például az alábbi esetekben: kötőhártya alatti vérzés, árpa, kötőhártya és szaruhártya idegen test vagy gyulladás, hegesztés okozta gyulladás, kisebb úszkáló homályok, szemhéjsérülés látásromlás nélkül, stb.

Riasztani kell az ügyeletest az alábbi kórképekhez: vegyianyag okozta szemsérülések, hirtelen teljes látásvesztés, perforált szemsérülés, tompa nagy ütés nagyfokú látásromlással, stb.

Dr. Szalczer Lajos osztályvezető főorvos Légrádi Editet vizsgálja a pózvai szemészeti osztályon (Fotó: Pezzetta Umberto)

A pózvai osztály korábban bentalvós ügyeletet tartott fenn, ám ez 2012. január elsejével, a Sürgősségi osztály beindulásával párhuzamosan készenléti (behívós) ügyeletre változott. Az időpont egybeesése azt sugallná, hogy ekkortól a sürgősségin látják el az akut szemészeti panaszokat, ám megfelelő felszerelés hiányában erre nem tudnak vállalkozni. Így marad a szemészeti osztály készenléti ügyelete.

- Amúgy mi voltunk a Dunántúlon az utolsó mohikánok, akik még bentalvós ügyeletet biztosítottak - ad tágabb kitekintés dr. Szalczer Lajos. - Más nagyvárosokban, Győrben, Szombathelyen, Veszprémben, Székesfehérváron takarékossági okokból már jóval korábban megszűnt a szolgáltatás. Egyébként az elmúlt másfél év tapasztalata alapján azt mondhatom, köszönhetően a jól képzett nővéreknek, a készenléti rendszer különösebb gond nélkül működik.

A főorvos elmondja még, egy hónapban átlagosan mintegy száz beteg fordul a szemészeti ügyelethez, döntő többségük nem igényel azonnali ellátást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!